Πρόκειται για πολυόλη που απαντάται σε μικρές συγκεντρώσεις σε πολλά φρούτα, στα μανιτάρια και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (κρασί, τυριά, σάλτσα σόγιας). Δεν είναι υγροσκοπική, εμφανίζει μικρότερη διαλυτότητα στο νερό από τη ζάχαρη και μεγαλύτερη τάση κρυστάλλωσης. Στο στόμα εμφανίζει το φαινόμενο της ψύξης όπως η ξυλιτόλη.
Η ερυθριτόλη απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το λεπτό έντερο και αποβάλλεται με τα ούρα. Δε μεταβολίζεται και γι αυτό η ενεργειακή της απόδοση είναι μόλις 0,2 kcal/g. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται, δεν υπόκειται σε ζύμωση στο παχύ έντερο, όπως οι περισσότερες πολυόλες. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή αερίων και η καθαρτική δράση είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες πολυόλες.
Στην Ιαπωνία επιτρέπεται η χρήση της στα τρόφιμα απο το 1990, στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε ασφαλής (GRAS) το 1996, ενώ στην ΕΕ επετράπη η χρήση της το 2008.
Έχει περίπου το 60-70% της γλυκύτητας της ζάχαρης με παρόμοιο όμως γευστικό προφίλ. Απορροφάται πολύ γρήγορα στο λεπτό έντερο και αποβάλλεται από τον οργανισμό με τη διαδικασία της ούρησης.
Η ερυθριτόλη δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης και δεν έχει καμία επίδραση σε βιοδείκτες όπως η χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια. Ως εκ τούτου είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Δεν προκαλεί φθορές στα δόντια. Μειώνει την οδοντική πλάκα. Δεν έχει άσχημη επίγευση. Είναι πολύ καλύτερα ανεκτή από άλλα γλυκαντικά σε μεγάλες ποσότητες.
Παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων γλυκαντικών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πολλές εφαρμογές σε αρτοποιία, ζαχαροπλαστική και ροφήματα – αναψυκτικά.
Διατίθεται σε 25 κιλα σακιά, λευκή κρυσταλλική.