Η διαδικασία έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων είναι ενιαία και θεσπίζεται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1331/2008. Ο κατάλογος των εγκεκριμένων προσθέτων δίνεται στον κανονισμό
(ΕΚ) 1333/2008 που θεσπίζει και τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων, όπως καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1332/2008, και των αρωματικών υλών, όπως καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008. Επί πλέον ο κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008 θέτει τους κανόνες επισήμανσης των προσθέτων στα τρόφιμα. Ο κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008 καταργεί τις οδηγίες 89/107/ΕΟΚ για τα πρόσθετα τροφίμων, 94/35/ΕΚ για τις χρωστικές, 94/36/ΕΚ για τα γλυκαντικά (όπως βελτιώθηκε από τις οδηγίες 2003/115/ΕΚ και 2006/52/ΕΚ) και 95/2/ΕΚ για πρόσθετα
εκτός χρωστικών και γλυκαντικών (όπως βελτιώθηκε από τις οδηγίες 2003/114/ΕΚ και 2006/52/ΕΚ)
Όλα τα πρόσθετα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια καθαρότητας που τίθενται από τις οδηγίες 2008/60/ΕΚ για τα γλυκαντικά, 2008/128/ΕΚ για τις χρωστικές και 2008/84/ΕΚ όπως διορθώθηκε από την 2009/10/ΕΚ για πρόσθετα
εκτός χρωστικών και γλυκαντικών. Η οδηγία 2008/128/ΕΚ καταργεί την προηγούμενη οδηγία 95/45/ΕΚ για τα κριτήρια καθαρότητας και τις βελτιώσεις αυτής 1999/75/ΕΚ, 2001/50/ΕΚ και 2006/33/ΕΚ. Επί πλέον των ανωτέρω, υπάρχουν κανονισμοί για τις αρωματικές ύλες ((ΕΚ) 2232/96, (ΕΚ) 1565/2000), τις αρτυματικές ύλες ((ΕΚ) 622/2002, (ΕΚ) 2065/2003), τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ((ΕΚ) 1925/2006, (ΕΚ) 108/2008).
Κανονισμός (ΕΚ) 2232/96
σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν εντός ή επί των τροφίμων Κανονισμός (ΕΚ) 1565/2000 περί θεσπίσεως μέτρων έγκρισης ενός προγράμματος αξιολόγησης, σε εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 2232/96
Κανονισμός (ΕΚ) 622/2002
περί καθορισμού προθεσμιών για την υποβολή πληροφοριών για την αξιολόγηση των χημικά καθορισμένων αρτυματικών υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 2065/2003
για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μέσα ή πάνω στα τρόφιμα.
Κανονισμός (ΕΚ) 627/2006
για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 2065/2003 σχετικά με τη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για τις επικυρωμένες μεθόδους ανάλυσης για τη δειγματοληψία, την ταυτοποίηση και το χαρακτηρισμό πρωτογενών καπνιστών προϊόντων
Κανονισμός (ΕΚ) 1925/2006
σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 108/2008
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) 1925/2006 σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 634/2007
για την έγκριση σεληνομεθειονίνης που παρασκευάζεται από Saccharomyces cerevisiae NCYC R397 ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών
Κανονισμός (ΕΚ) 884/2007
σχετικά με τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αναστολή της χρήσης του E 128 (Ερυθρό 2G) ως χρωστικής τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1331/2008
για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1332/2008
για τα ένζυμα τροφίμων και την τροποποίηση της οδηγίας 83/417/ΕΟΚ του κανονισμού (ΕΚ) 1493/1999, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, της οδηγίας 2001/112/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) 258/97
Κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008
που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1334/2008
για αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 1601/91, του κανονισμού (ΕΚ) 2232/96, του κανονισμού (ΕΚ)
110/2008 και της οδηγίας 2000/13/ΕΚ
Οδηγία 2008/60/ΕΚ
για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (Κωδικοποιημένη έκδοση)
Οδηγία 2008/128/ΕΚ
για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (Κωδικοποιημένη έκδοση)
Οδηγία 2008/84/ΕΚ
σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών
Οδηγία 2009/10/ΕΚ
για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/84/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εισαγωγή και Eμπόριο βασικών και βοηθητικών Πρώτων Υλών για τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ζωοτροφών σε όλη την Ελλάδα.