Search
Close this search box.

Ενας πολυσακχαρίτης ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία τροφίμων είναι το κόμμι ξανθάνης (E415) που αναγνωρίζεται ως πρόσθετο τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό 1333/2008 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για χρήση ως σταθεροποιητής, παχυρευστοποιητής ή γαλακτωματοποιητής. Επίσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη τεχνολογία τροφίμων, διότι χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως εμβάμματα σάλτσας, παγωτά, σοκολάτες, σε προϊόντα αρτοποιίας άνευ γλουτένης κ.α. Αυτή η ιδιότητα οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι η ξανθάνη σε ελάχιστο ποσοστό δίνει ένα ιξώδες διάλυμα και δεύτερον ότι έχει συνεργετική δράση με άλλα κόμμεα όπως το κόμμι γκουάρ σχηματίζοντας ένα δίκτυο πηκτής. Πρόκειται για μια φυσική ουσία, προϊόν βακτηριακής ζύμωσης της γλυκόζης του καλαμποκιού. Διατιθεται σε 25kg σακια.