Η διαδικασία έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων είναι ενιαία και θεσπίζεται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1331/2008. Ο κατάλογος των εγκεκριμένων προσθέτων δίνεται στον κανονισμό
(ΕΚ) 1333/2008 που θεσπίζει και τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων, όπως καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1332/2008, και των αρωματικών υλών, όπως καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008. Επί πλέον ο κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008 θέτει τους κανόνες επισήμανσης των προσθέτων στα τρόφιμα. Ο κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008 καταργεί τις οδηγίες 89/107/ΕΟΚ για τα πρόσθετα τροφίμων, 94/35/ΕΚ για τις χρωστικές, 94/36/ΕΚ για τα γλυκαντικά (όπως βελτιώθηκε από τις οδηγίες 2003/115/ΕΚ και 2006/52/ΕΚ) και 95/2/ΕΚ για πρόσθετα
εκτός χρωστικών και γλυκαντικών (όπως βελτιώθηκε από τις οδηγίες 2003/114/ΕΚ και 2006/52/ΕΚ)
Όλα τα πρόσθετα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια καθαρότητας που τίθενται από τις οδηγίες 2008/60/ΕΚ για τα γλυκαντικά, 2008/128/ΕΚ για τις χρωστικές και 2008/84/ΕΚ όπως διορθώθηκε από την 2009/10/ΕΚ για πρόσθετα
εκτός χρωστικών και γλυκαντικών. Η οδηγία 2008/128/ΕΚ καταργεί την προηγούμενη οδηγία 95/45/ΕΚ για τα κριτήρια καθαρότητας και τις βελτιώσεις αυτής 1999/75/ΕΚ, 2001/50/ΕΚ και 2006/33/ΕΚ. Επί πλέον των ανωτέρω, υπάρχουν κανονισμοί για τις αρωματικές ύλες ((ΕΚ) 2232/96, (ΕΚ) 1565/2000), τις αρτυματικές ύλες ((ΕΚ) 622/2002, (ΕΚ) 2065/2003), τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ((ΕΚ) 1925/2006, (ΕΚ) 108/2008).
Κανονισμός (ΕΚ) 2232/96
σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν εντός ή επί των τροφίμων Κανονισμός (ΕΚ) 1565/2000 περί θεσπίσεως μέτρων έγκρισης ενός προγράμματος αξιολόγησης, σε εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 2232/96
Κανονισμός (ΕΚ) 622/2002
περί καθορισμού προθεσμιών για την υποβολή πληροφοριών για την αξιολόγηση των χημικά καθορισμένων αρτυματικών υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 2065/2003
για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μέσα ή πάνω στα τρόφιμα.
Κανονισμός (ΕΚ) 627/2006
για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 2065/2003 σχετικά με τη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για τις επικυρωμένες μεθόδους ανάλυσης για τη δειγματοληψία, την ταυτοποίηση και το χαρακτηρισμό πρωτογενών καπνιστών προϊόντων
Κανονισμός (ΕΚ) 1925/2006
σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 108/2008
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) 1925/2006 σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) 634/2007
για την έγκριση σεληνομεθειονίνης που παρασκευάζεται από Saccharomyces cerevisiae NCYC R397 ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών
Κανονισμός (ΕΚ) 884/2007
σχετικά με τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αναστολή της χρήσης του E 128 (Ερυθρό 2G) ως χρωστικής τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1331/2008
για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1332/2008
για τα ένζυμα τροφίμων και την τροποποίηση της οδηγίας 83/417/ΕΟΚ του κανονισμού (ΕΚ) 1493/1999, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, της οδηγίας 2001/112/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) 258/97
Κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008
που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων
Κανονισμός (ΕΚ) 1334/2008
για αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 1601/91, του κανονισμού (ΕΚ) 2232/96, του κανονισμού (ΕΚ)
110/2008 και της οδηγίας 2000/13/ΕΚ
Οδηγία 2008/60/ΕΚ
για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (Κωδικοποιημένη έκδοση)
Οδηγία 2008/128/ΕΚ
για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (Κωδικοποιημένη έκδοση)
Οδηγία 2008/84/ΕΚ
σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών
Οδηγία 2009/10/ΕΚ
για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/84/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ